Vad är osteoporos?
Osteoporos är en kronisk sjukdom som försvagar skelettet och kräver långtidsbehandling.
Hos en frisk person byggs skelettet hela tiden om, och det finns en balans mellan nedbrytningen och nyskapandet av ben. Osteoporos drabbar hela skelettet och beror på att mer ben bryts ner än vad som byggs upp. Skelettet blir med tiden skört, vilket markant ökar risken för frakturer.
Ett mindre starkt skelett gör att risken för frakturer ökar påtagligt, i synnerhet frakturer i handleder, kotor och höfter.
Strukturella förändringar, ben med osteoporos
Osteoporos är en ”tyst” sjukdom, och upptäcks oftast först när man drabbas av en fraktur. I svåra fall kan frakturer inträffa redan vid "normal” belastning av skelettet som till exempel vid lyft av en tyngre matkasse.
Osteoporos må vara en tyst sjukdom, men du behöver inte lida i tysthet. Tala med din läkare.
I den här filmen möter vi läkaren Mattias Lorentzon och Birgitta Johansson som själv är drabbad. De vittnar båda om vikten av tidig diagnos och behandling så att risken för ytterligare benbrott kan minimeras.
Vilka är i riskzonen?
De flesta tror inte att de någonsin ska råka ut för en fraktur, men faktum är att varannan svensk kvinna och var fjärde man kommer att drabbas av en fraktur till följd av just osteoporos.
Att kvinnor drabbas i större utsträckning beror på att de oftast har lägre benmassa än män. Störst risk att drabbas har kvinnor som har passerat klimakteriet, eftersom östrogenet hjälper till att bibehålla benmassan. Brist på östrogen kan alltså leda till att nedbrytningen av ben ökar och då ökar även risken för osteoporos. Samtidigt blir kvinnor äldre än män, och hög ålder är i sig en riskfaktor för osteoporos. Äldre löper ökad risk för osteoporosrelaterade frakturer på grund av flertal orsaker - åldrandets effekt på skelettet, minskad fysisk aktivitet, försämrad balans och i en del fall brist på D-vitamin.
Läs mer om riskfaktorer här.
FRAX och osteoporos
FRAX står för ”fracture risk assessment tool” och är ett verktyg som används för att identifiera patienter med hög risk för fraktur.
Klicka här för att komma till verktyget.
Behandlingsalternativ
För många kvinnor och män med osteoporos räcker det kanske inte med motion, rätt kost, D-vitamin och kalcium.
Det kan behövas receptbelagda läkemedel för att öka bentätheten och minska risken för frakturer.
Din läkare kan hjälpa dig att avgöra vad som är lämpligast för just dig.
Läs mer om behandling av osteoporos här.